Župní slet v Komárově - 2012

Župní slet opět v Komárově

Po šesti letech opět ožil areál sokolovny v Komárově, neboť se zde konal slet župy Jungmannovy za účasti 524 cvičenců. Před zraky sedmi stovek diváků se předvedli sokolové z tělocvičných jednot Březové Hory, Cerhovice, Černošice, Dobřichovice, Dobříš, Hlásná Třebáň, Horoměřice, Hořovice, Jince, Králův Dvůr, Nová Ves pod Pleší, Praha, Příbram, Pyšely (župa Barákova), Rokycany, Stará Huť a Žebrák v devíti sletových skladbách. Z komárovské jednoty, která se postarala o organizaci akce, vystoupilo 76 cvičenců.

Průvod městysem Komárov s historickými prapory a krojovanými členy zahájil celou slavnost. Během průvodu položila skupina sokolů květy k pomníku M. Tyrše. Po nastoupení všech cvičenců na plochu sokolského hřiště začal zahajovací ceremoniál včetně zdravic starosty župy ing. Cmírala, starosty jednoty ing. Devery a místostarosty městyse Komárov Mgr. Veverky. Řečníci připomněli 150. výročí založení nejstarší tělocvičné organizace u nás a vzpomněli, že před 110 lety zahájila činnost jednota Sokol v Komárově.

Jako první se představila skladba seniorů Jen pro ten dnešní den na písně z filmů Kristián, Muži nestárnou a Veselá bída. Cvičence přišli pozdravit i dříve narození diváci, kteří už ze zdravotních důvodů cvičit nemohli. Věrnou gardu vystřídali rodiče s dětmi ve skladbě Muzikantova písnička. Písnička „Já s písničkou jdu jako ptáček “ nás provází celou skladbou a je doplněna dalšími dětskými melodiemi, které vedou děti k radostnému pohybu a hře. Každý pár měl jednu plovací tyč a jednu spojku se čtyřmi otvory. Nebe nad hlavou je název náročné skladby pro dorostenky a ženy na hudbu legendární skupiny Olympic. Hlavním pohybovým obsahem je ropeskipping (aerobik se švihadlem). Nejmladší žactvo vystoupilo ve skladbě Člověče, nezlob se inspirovánou známou hrou.

 Děti jako náčiní používají kulatou desku ve čtyřech barvách, kterou  nazývají domeček (stejně jako ve známé deskové hře). Nová kombinace kategorií rodičů a dětí a mladšího žactva byla inspirována populárním filmem, ve kterém vystupují, stejně jako ve skladbě, hrdinové tří různých „velikostí“ - skřítkové, děti a dospělí. Skladba Ať žijí duchové se snaží prakticky naplnit myšlenku cvičení pro celou rodinu.

Program zpestřila ukázka soutěže Teamgym, která zahrnuje tři disciplíny – pohybovou skladbu, akrobacii a skoky z malé trampolínky. Příbramská družstva dosahují velmi pěkných výsledků. Na župním sletu se předvedli i cvičenci, kteří v přeborech ČR vybojovali postup na říjnové Mistrovství Evropy v Dánsku. Všichni samozřejmě cvičí na letošním sletu.

Po krátkém „odreagování“ následovala sletová skladba staršího žactva Dávej, ber!, koncipovaná jako koedukovaná. Ve skladbě využívají chlapci při cvičení létajícího disku (frisbee) a děvčata stuhy. Po této dynamické skladbě přicházejí na sletiště mladší žákyně se svým oblíbeným plyšovým psem ve skladbě Jonatán. Na melodie z večerníčků a známých pohádek využívají malé gymnastky rozkládací klín a látkový kužílek s vloženým míčkem pro průpravu kuželové techniky. Pak už patřila plocha mužům ve skladbě Chlapáci III. Vystoupení mužů na sletu patří již k tradici, sahající do roku 1882, kdy na Střeleckém ostrově v Praze vystoupili muži pod taktovkou Miroslava Tyrše. Po 130 letech se charakter pohybových skladeb změnil. Osvědčení autoři využili při vystoupení i prvky netradičního posilování a aerobiku. Diváky zaujal postoj „letícího šípu“, nejznámější gesto Usaina Bolta. O zakončení se postaraly ženy ve skladbě Česká suita. Slet jako sokolská slavnost je součástí kultury národa. Proto autorky volily klasika naší národní hudby Antonína Dvořáka. Za nacistické okupace dodávala lidem mravní sílu, v roce 1994 zazněla v Litomyšli při setkání sedmi středoevropských prezidentů. Připomeňme ještě, že první vystoupení žen bylo roku 1901 na IV. všesokolském sletu. 

Župní slet skončil, ale vyvrcholení nás teprve čeká. Dějištěm XV. všesokolského sletu bude Synot Tip Aréna v Edenu. Cvičenci se představí nejen ve všech dvanácti sletových skladbách, ale pozvání přijali i cvičenci ČASPV, sokolové ze Slovenska a cvičenci z Dánska s vlastními skladbami.

                                                                                                                                                                                                                  -jt-