Všestrannost - 2011

Komárovští plavci vybojovali osm medailí

   V sobotu 15. ledna 2011 se v hořovickém bazénu opět uskutečnil přebor Jungmannovy župy v plavání. Akce se zúčastnilo 152 závodníků z dvanácti sokolských jednot (Cerhovice, Černošice, Dobřichovice, Hlásná Třebaň, Hořovice, Komárov, Králův Dvůr, Libčice nad Vltavou, Mníšek pod Brdy, Příbram, Rudná u Prahy, Žebrák). Připočteme-li k tomu komárovské organizátory a doprovod plavců, dostaneme číslo přes dvě stě, což ovšem areál zvládl. Závodníci plavali libovolným plaveckým způsobem (prsa, kraul, znak, motýlek), který se však v průběhu závodní tratě nesměl měnit. Plavání se uskutečnilo jako součást přeboru všestrannosti, kam spadá ještě sportovní gymnastika, atletika a šplh.
 
                                 
předškoláci - 3. místo Terezka Písková                ml. žákyně II. - 3. místo Natálka Kramáriková      ml. žáci II - 3.-4. místo Láďa Fairaizl a Matěj Koten
                                             
st. žákyně III. - 1. místo Marie-Sára Štochlová        st. žáci III. - 1. místo Vašek Koten, 2. místo Honzík Jelen    st. žákyně IV. - 1. m

 

Výroční zpráva odboru všestrannosti Sokola Komárov za rok 2011

Odbor všestrannosti vyvíjel činnost v těchto oddílech: rodiče a děti do tří let, rodiče a děti nad tři roky, předškolní děti, mladší žákyně, mladší a starší žáci, starší žákyně (od října), aerobik ženy, ženy - kondiční cvičení, muži, Věrná garda – senioři, sportovní gymnastika žákyň, oddíl rekreačních sportů, oddíl florbalu.

Soutěž všestrannosti

   Přebor Sokolské župy Jungmannovy v plavání se konal v sobotu 15. ledna 2011 v hořovickém bazénu. Přebor zorganizovala opět naše jednota. Na startu se sešlo 152 plavců z dvanácti tělocvičných jednot. Naši jednotu zastupovalo 41 cvičenců a naše jednota získala celkem osm medailí. Přeborníkem župy se ve svých kategoriích stali z naší jednoty Marie Sára Štochlová, Vašek Koten a Jana Berková. Stříbrnou medaili získal Honza Jelen. Bronzovou pozici vybojovali Tereza Písková, Natálie Kramáriková, Ladislav Fairaisl a Matěj Koten.

   Závod všestrannosti (sportovní gymnastika, atletika, šplh) proběhl v Příbrami 14. května.  Přeboru župy se zúčastnilo z naší jednoty 13 žáků a 16 žákyň. Celkem naše jednota získala deset medailí. Soutěže se účastnilo 157 cvičenců z jedenácti tělocvičných jednot. Přeborníkem župy se stala Markéta Hošková v atletice a ve šplhu, Martin a Míra Hoškovi ve šplhu. Stříbrnou medaili získali Veronika Veselá v atletice a ve šplhu, Honza Abraham ve šplhu. Na bronzových pozicích stanuli Adéla Sojková ve všestrannosti, Honza Abraham v atletice a Vítek Plešmíd také v atletice.

   Župní přebor všestrannosti předškolních dětí proběhl 11. června v Dobřichovicích. Soutěžilo se v gymnastice (lavička, akrobacie a výskok na bednu), atletice (běh 40 m, skok daleký z místa a hod tenisovým míčkem) a míčovém víceboji (kop na branku, hod na branku, hod na koš). Závodilo celkem asi 100 dětí ve čtyřech kategoriích (r. 2004, 2005, 2006 a 2007-8). Z Komárova se zúčastnilo 14 dětí a přivezly celkem 16 medailí. Mezi komárovské medailisty se zařadili Davídek Řepík, Michalka Gregorová, Jeník Kostka, Anička Lukavská, Pepa Prošek, Magdalenka Lukavská, Helenka Kramáriková a Simonka Černá.

 

Pobyt v přírodě

   Župní přebor Zálesáckého závodu zdatnosti se konal 9. dubna v okolí vrchu Písek u Jinec. Závodu se zúčastnilo celkem 122 soutěžících z devíti tělocvičných jednot. Naše jednota vyslala 23 závodníků. Dorostenecká hlídka ve složení Andrea Nesnídalová, Veronika Rozhoňová a Tomáš Rozhoň obsadila první místo a hlídka Vašek Plešmíd, Míra Hošek a Míra Routa vybojovala stříbro. Na přeboru ČOS v Proseči pod Ještědem (22.5.) naši župu zastupovaly Andrea Nesnídalová a Veronika Rozhoňová.

   Sokolské dny v přírodě – v celkovém hodnocení jarních, letních, podzimních a zimních dnů v přírodě dosáhla naše jednota v rámci ČOS hezké čtvrté místo. Byla započtena účast na letním stanovém táboře ve Lhotě pod Radčem (16.7.-30.7.), Pešíkově pochodu, výletech oddílů žactva, Věrné gardy, akce oddílu turistiky atd.

 

Vzdělávání cvičitelů

Naši cvičitelé se pravidelně zúčastňují seminářů, doškolovacích akcí a srazů pořádaných župou Jungmannovou, náčelnictvem a Ústřední školou ČOS.

 

Oddíl florbalu  

Již sedmým rokem mají členové žákovských kategorií možnost navštěvovat oddíl florbalu. Více viz samostatná zpráva.

 

Společenské akce a ostatní soutěže

   Předsednictvo ČOS udělilo 19. února bratru Janu Jelenovi bronzovou medaili jako uznání za obětavou činnost ve prospěch sokolského hnutí.

   V sobotu 2. dubna uspořádal oddíl aerobiku již 8. ročník soutěže „O princeznu/prince junior aerobiku“. Společně s touto soutěží proběhl i župní přebor junior aerobiku. Změřit si své síly přijelo 84 závodnic a závodníků z Dobříše, Hořovic, Komárova, Milína, Mníšku pod Brdy, Oseka a Újezda. Naši jednotu reprezentovalo 15 našich závodníků. Přebornicí se v nulté kategorii stala naše cvičenka Michaela Gregorová, v druhé kategorii Adéla Sojková a ve třetí kategorii Eliška Vokáčová. Druhá místa obsadily Valentýna Vlčková (0. kategorie) a Anička Lukavská (1. kategorie). Bronzovou pozici vybojovala Helena Kramáriková (0. kategorie). Na závěr naše cvičitelky zařadily ukázky pódiových skladeb.

   V pátek 29. dubna se v komárovské sokolovně konal místní přebor ve sportovní gymnastice, kterého se zúčastnilo 17 cvičenek v kategorii I a II. První tři děvčata z každé kategorie nás pak reprezentovala na přeboru Jungmannovy župy v Příbrami.

  O víkendu 23.-25. září se konala celorepubliková štafeta, která symbolicky odstartovala nácvik skladeb a celý sletový rok 2011/2012. Komárovská jednota převzala v sobotu odpoledne štafetový kolík od župy Rokycanovy v Kařeze a starší žáci ho na kolech dopravili k sokolovně, kam také dorazili cyklisté z Berouna, Králova Dvora, Hudlic, Žebráka, Cerhovic a Hořovic. V té době probíhal v areálu sokolovny doprovodný program Den sportu, kterého se zúčastnilo přes sto dětí a dospělých. V neděli ráno pak naši cyklisté převezli štafetové kolíky na Felbabku, kde už čekali další sokolíci Jungmannovy župy, aby předali poselství až do Černošic a následně do Tyršova domu v Praze, kde se na nádvoří shromáždily všechny štafety z celé republiky.

   V neděli 16. října se uskutečnil v komárovské sokolovně 1. ročník FITMARATONU. Sešlo se zde přes 40 dívek a žen, aby si vyzkoušely různé formy cvičení – od aerobiku po power jogu, posilování s gymbally a overbally.  

   V neděli 27. listopadu se v komárovské sokolovně konalo doškolení cvičitelů Jungmannovy župy. Na programu bylo skupinové cvičení T-BOW a metodika nácviku hromadných skladeb.

   Vánoční turnaj v sálové kopané proběhl 27. prosince za účasti 4 družstev (19 mužů).

  V závěru bychom chtěli poděkovat všem cvičitelům a trenérům za celoroční dobrovolnou a nezištnou péči o naše cvičence. Zvláště pak všem, kteří se zapojili do nácviku skladeb XV. všesokolského sletu.