DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Všestrannost 2019

 

Sraz cvičitelů Jungmannovy župy se v sobotu 23. listopadu vydařil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tai chi (tajči) v Komárově. Přijďte si s námi zacvičit a odreagovat se!

Tělocvičná jednota Sokol Komárov pořádá v úterý 19. listopadu 2019 v 18:30 hod. ukázkovou hodinu Tai chi. Cvičení v sokolovně povede Irena Veselá, která se tomu věnuje od roku 2003.
Cvičení je rozděleno na několik fází a je vhodné pro ženy i muže.
1/ je rozcvička s čínskými harmonizačními kuličkami - cca 20 minut
2/ je cvičení na zemi (koberec nebo karimatky) a jedná se hlavně o cvičení na protažení páteře a na břišní svaly - cca 20 minut
3/ cvičení ve stoje, rozhýbání kloubů rukou a nohou opět asi 20 minut
To je první hodina a pak druhá hodina je věnována nácviku sestavy Tajči - forma 24.Je to pomalé cvičení zaměřené zejména na dýchání a zvláčnění pohybů.
Na videu je předvedena sestava tai chi 24 forms - hodně podobné, jen některé detaily jsou jinak - je to trošku jiná škola tai chi, ale na pochopení provedení detailů perfektní ...
https://www.youtube.com/watch?v=yZ4_4QkSphA
Na cvičení stačí tepláky, tričko (pro zmrzlíky mikina), ven boty s měkkou podrážkou a do tělocvičny jen ponožky...

 
 

 

Noc sokoloven

Letos se Noc sokoloven konala v Komárově již potřetí. Prvně proběhla v roce 2015. Ten rok byl zasvěcen sokolské architektuře a díky tomu vznikl také nápad Noci sokoloven. Snahou organizátorů bylo informovat širokou veřejnost o tak výjimečném českém fenoménu, jakým sokolovny jsou. Stavěly se od 60. let 19. století do poloviny 20. století a je na nich vidět jak vývoj architektonických stylů, tak proměna způsobu života. Dalším cílem bylo otevřít sokolovny nečlenům a ukázat jim, co se v sokolských jednotách všechno děje a jak se mohou případně i zapojit. Podruhé se Noc sokoloven konala v Komárově u příležitosti sletové štafety v roce 2017. Co bylo námětem letošního ročníku? Živé obrazy. Naše jednota vytvořila živý obraz s názvem Milujeme Sokol.

V pátek 27. září 2019 se v komárovské sokolovně sešlo asi dvacet dospělých a 57 dětí. Nejprve všichni zhlédli amatérský film z počátku táboření naší jednoty na tábořišti ve Lhotě pod Radčem. Dětem to přišlo dost retro, ale mnozí dospělí si zavzpomínali na léta 1978 (černobílý film) a 1979 (barevný film). Pak následovala oblíbená překážková dráha a různé soutěživé hry. Fotokvíz prověřil znalost detailů komárovské sokolovny. Vybíjená opět rozproudila krev ve všech účastnících. Dospělí si zkoušeli sokolsko-olympijskou křížovku. Noční hra ukončila večerní program. Následovalo přespání v sokolovně, na které se děti hodně těšily. Celá akce se vydařila.

 

 

 

 

 

 

 

Župní přebor předškoláků v Komárově

 

            V sobotu 15. června 2019 uspořádala naše jednota župní přebor všestrannosti předškolních dětí. Počasí nám přálo, a tak se závody velice vydařily. Do Komárova přijely děti z Příbrami, Mníšku pod Brdy, Černošic, Roztok, Libčic nad Vltavou, Březových Hor a samozřejmě z Komárova. Soutěžilo se v gymnastice (lavička, akrobacie a výskok na bednu), atletice (běh 50 m, skok daleký z místa a hod tenisovým míčkem), míčovém trojboji (kop na branku, hod na branku, hod na koš) a šplhu. Závodilo celkem 62 dětí v kategoriích 2012 s odkladem školní docházky, 2013, 2014 a 2015 a mladší. Toto rozdělení umožňuje více dětem získat medaili a vystoupat na stupně vítězů.

            Naše výprava se ve velké konkurenci určitě neztratila. Z Komárova se zúčastnilo osm holčiček, které vybojovaly 11 medailí. V kategorii 2012 vybojovala Adélka Fišerová stříbrnou medaili v gymnastice a bronzovou v atletice. V kategorii 2013 získala Monička Jindrová zlato ve šplhu, stříbro Terezka Drbohlavová v míčovém trojboji a Alenka Herzogová v gymnastice, bronzovou medaili vybojovala Verunka Stelšovská v atletice a míčovém trojboji a Lucinka Hůrková v gymnastice. V kategorii 2015 vybojovala Nikolka Prokopová tři medaile. Zlatou v gymnastice a atletice a bronzovou v míčovém trojboji. Ve stejné kategorii si odnesla Barunka Stelšovská stříbrnou medaili za atletiku a bronzovou za gymnastiku. V letošním roce si komárovské děti vystoupaly na stupně vítězů úplně všechny. Nikdo nezůstal bez medaile, za což jim patří velká pochvala. Poděkování patří nejen dětem, ale i rodičům, že své děti na závodech doprovázeli, a samozřejmě všem pořadatelům.

            Cvičební rok skončil, a tak přeji všem dětem hezké prázdniny, budoucím prvňáčkům úspěšný start do školy a zvu všechny děti do tělocvičny Sokola Komárov v září, kdy začne nový cvičební rok. Prvňáčci mají možnost přestoupit do oddílu mladšího žactva, který vede Olina Kleknerová (holčičky i kluci dohromady), nebo do oddílu žáků, který vedou Jan a Tomáš Jelenovi. Cvičení předškoláků je pro děti od 4 let a scházíme se vždy ve středu od 16.30 hodin. Cvičení rodičů a dětí bude znovu rozděleno do skupinek podle věku. Rozvrh bude zveřejněn v září.

                     

Eva Veigendová, oddíl předškolních dětí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Komárovští sokolové přivezli z Příbrami 15 medailí

V sobotu 11. května 2019 se konal v Příbrami župní přebor ve sportovní všestrannosti, který zahrnuje soutěž ve sportovní gymnastice, šplhu, atletice a plavání. Sokol Komárov reprezentovalo 27 závodníků, kteří se vrátili s 15 medailemi. Zuzanka Veigentová získala bronz ve šplhu, Julinka Kramáriková stříbro ve sportovní gymnastice a po započtení výsledků z lednového přeboru v plavání se stala přebornicí župy ve své kategorii ve všestrannosti. Kristýnka Trnková byla první v atletice a třetí ve sportovní gymnastice. Amálka Jílková svými výkony v atletice doplnila bronzem kategorii mladších žákyň.

Ve starším žactvu získala bronzovou medaili Nela Ungrová ve sportovní všestrannosti. Dva zlaté kovy si z přeboru odvezla Anička Kašparová ze šplhu a všestrannosti. Dva bronzové pak Anička Lukavská ze sportovní gymnastiky a všestrannosti. Atletiku ovládla Jana Březovská; Johanka Laubrová obsadila v atletické části třetí místo.

Hochům se dařilo v atletice. Předchozí sérii medailí obohatil Edík Vedlich stříbrem a dorostenec Tomáš Veselý se radoval z bronzové medaile.

Všem děkujeme za účast a postupujícím na přebor ČOS držíme palce! Těch dalších osm „bramborových medailí“ jsou nadějí do budoucna.

 

 

 

Župní přebor v Zálesáckém závodu zdatnosti

Ani nepříznivé počasí neodradilo 22člennou skupinu komárovských sokolů vypravit se v sobotu 27. dubna 2019 k vrchu Písek u Jinec a poměřit si své síly s ostatními tělocvičnými jednotami župy Jungmannovy. Na několikakilometrovém okruhu závodníci šplhali na laně, překonávali různé překážky, poznávali rostliny a živočichy, prokazovali své znalosti z první pomoci, topografie, vázání uzlů apod. Jenom rozdělávání ohně letos chybělo z důvodu velkého sucha.

A jak si vedli naši „zálesáci“? V kategorii mladších žáků zvítězila hlídka Honza Šlapák – Vojta Houra – Edík Vedlich. Na třetím místě skončil Matouš Kavalír s Jakubem Herzogem. V kategorii staršího žactva vyhrála hlídka Anička Lukavská – Anička Kašparová – Johanka Laubrová a druhá byla hlídka Nela Ungrová, Majda Lukavská a Adam Rataj. Obě tyto hlídky postupují na přebor ČOS, který se letos uskuteční v Proseči pod Ještědem. Třetí zlato pro Komárov vybojovala dorostenecká hlídka ve složení Jakub Šlapák a Marek Zeman. Trasu si proběhli i přítomní rodiče.

Všem zúčastněným děkujeme za vzornou reprezentaci naší jednoty a postupujícím hlídkám držíme palce na přeboru ČOS.

 

 

 

 

Místní gymnastické závody Sokola Komárov 2019

V úterý 16. dubna se přeborníky jednoty ve sportovní gymnastice a šplhu stali ve svých kategoriích:  Eduard Vedlich (ml. žáci I), Vojtěch Houra (ml. žáci II) a Tadeáš Hejnal (st. žáci).

V úterý 23. dubna se uskutečnila další část gymnastických závodů a to v kategoriích mladší žákyně I. a II. Přebornicemi jednoty se staly Valentýna Pechačová (ml. žákyně I) a Julie Kramáriková (ml. žákyně II).

V pátek 26. dubna proběhla v komárovské sokolovně třetí část místních gymnastických závodů a to v kategoriích předškoláci, starší žákyně III. a IV. Výsledky byly velmi vyrovnané a přebornicemi se staly Adéla Fišerová (předškolní děti), Nela Ungrová (st. žákyně III) a Denisa Sluková (st. žákyně IV).

Všem medailistům moc gratulujeme a držíme jim palce, aby byli stejně úspěšní na župním přeboru v Příbrami.                                                         

                                                                              

 

 

 

Program tělocvičné akademie

k 95. výročí otevření komárovské sokolovny

 

  1. Zahájení - znělka, projev starosty jednoty

 

  1. Naši nejmenší - Rodiče a děti do 3 let

 

  1. The greatest show (pódiová skladba - starší gymnastky)

 

  1. Mladší žactvo

 

  1. Vystoupení gymnastek - akrobacie, pódiovka

 

  1. Run Away Baby - taneční vystoupení aerobiček

 

  1. Fungym – žáci

 

  1. Million dreams (pódiová skladba - mladší gymnastky)

 

  1. Předškolní děti - Chytila jsem na pasece žížalu

 

  1.   Skoková sestava – žáci, žákyně

 

  1.  Akrobacie + cvičení na kladině – gymnastky

 

  1.  Závěrečný nástup

 

„Tělocvičná jednota Sokol obdržela biografní licenci a provoz biografu začal v tomto sálu 4. prosince 1926. Dne 15. září 1934 byla namontována aparatura filmu a o 14 dní později byl promítnut první zvukový film.“ I tak se nám sokolovna představila v minulosti.

„V den položení základního kamene pro sokolovnu 27. července 1923 se konal průvod všech pozvaných pokrokových spolků, s hudbou v čele. Vyšel od hostince železáren k staveništi sokolovny. Zde provedli zástupci jednotlivých spolků poklepy na základní kámen a pronesli příslušná hesla. Vyhotovené a podepsané zakládající listiny byly složeny do plechové krabice. Tato byla vložena do základního kamene a přítomným stavitelem Antonínem Křivánkem zazděna.“ 

„Stavební odbor Sokola v čele se svým předsedou Rudolfem Bízkem slavnostně předal 22. července 1924 budovu sokolovny předsednictvu místní jednoty Sokol. Po slavnostních projevech byla uspořádána tělocvičná akademie. První taneční zábava v nové sokolovně se konala 19. října 1924. Byla to posvícenská taneční zábava.“

Tolik ze záznamu kronikářů.
 
 

Naši nejmenší - Rodiče a děti do 3 let

Vystoupení připravila Barbora Mikulová, která se hlavně snaží, aby pohyb děti bavil a byl pro ně příjemným zážitkem.

 

The greatest show (pódiová skladba - starší gymnastky)

V pódiové skladbě The greatest show s prvky gymnastické a taneční akrobacie vystoupily dívky ve věku 10-15 let. Choreografkou a trenérkou je Natálie Kramáriková.

 

Mladší žactvo

Vystoupení mladšího žactva připravila cvičitelka Olga Kleknerová. Mimo jiné znovu představili moderní tělocvičné nářadí – sadu RinoSet, na jehož vývoji se podílela také Česká obec sokolská.

 

Vystoupení gymnastek - akrobacie, pódiovka

Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkové dobré výkonnosti. Tento blok připravila Jana Březovská.

 

Run Away Baby - taneční vystoupení aerobiček

"Runaway" je název tentokrát tanečního vystoupení aerobiček. Autorka skladby Andrea Cafourková  zvolila moderní styl, který děvčata přijala s nadšením.  

 

Fungym – žáci

Cvičíme, protože nás to baví! Pod vedením cvičitelů Tomáše a Jana Jelena žáci rozvíjejí své pohybové schopnosti a dovednosti,  které se budou dětem hodit i v dospělosti.

 

Million dreams (pódiová skladba - mladší gymnastky)

Taneční pohybovou skladbu s názvem Million dreams předvedly mladší žákyně ve věku 8-11 let.  Choreografii vymyslely a secvičily Lenka a Natálie Kramárikovy.

 

Předškolní děti - Chytila jsem na pasece žížalu

Cvičení předškolních dětí na písničky Dády Patrasové o žížale Julii připravila Eva Veigendová.Ke cvičení využily vodní nudle a dlouhou gumu.  

 

Skoková sestava – žáci, žákyně

Skoky z trampolíny patří tradičně k oblíbeným disciplínám žactva. Údajně prvními průkopníky skákání na trampolíně byli Eskymáci, jež k vyhazování používali mroží kůže. Ve středověku zase artisté při své vzdušné akrobacii poskakovali na pružných prknech. 

Akrobacie + cvičení na kladině – gymnastky

Nejprve se představila gymnastická přípravka, kde se děvčata učí základní gymnastické prvky a soulad s hudbou. Jsou to dívky předškolního věku  od 4-7 let pod vedením Natálie Kramárikové. Mladší a starší žákyně předvedly základní gymnastické prvky a akrobatické řady. Secvičila Lenka  Kramáriková a Lucie Cafourková.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

    

 

Foto Tom Richter

Sokolovna opět zářila radostí (mládím)

Letos tomu bude již 95 let, co místní sokolové v Komárově slavnostně otevřeli nově postavenou sokolovnu. V roce 1924 byla také uspořádána tělocvičná akademie.  Je potěšující, že budova svému účelu slouží dodnes. A že tomu bude i v budoucnu, nám dokázali naši nejmenší cvičenci na tělocvičné akademii 22. března 2019. Překonávání překážek zvládali stejně dobře jako ve svých cvičebních hodinách rodičů a dětí.

V pódiové skladbě The greatest show s prvky gymnastické a taneční akrobacie vystoupily dívky ve věku 10-15 let. Se svou choreografií budou obhajovat loňské vítězství ve Středočeském tanečním poháru. Věkové období mladšího žactva se často nazývá „zlatým věkem motoriky“.  Komárovští žáci a žákyně si vybrali moderní tělocvičné nářadí – sadu RinoSet. Gymnastiku v mnoha podobách nám představily mladší a starší gymnastky."Runaway" je název tentokrát tanečního vystoupení aerobiček a jednoho chlapce. „Cvičíme, protože nás to baví!“ je motto mladších a starších žáků. Ve své ukázce chtěli dokázat, že gymnastická průprava se prolíná do parkouru. Taneční pohybovou skladbu s názvem Million dreams předvedli mladší žákyně ve věku 8-11 let.  S touto skladbou se také zúčastní tanečního poháru. Cvičení předškolních dětí bylo na písničky Dády Patrasové o žížale Julii. Ke cvičení děti využily vodní nudle a dlouhou gumu. Skoky z trampolíny patří tradičně k oblíbeným disciplínám žactva. Po sérii přímých skoků následovaly skoky převratové.

 Závěr naší akademie tentokrát patřil něžnému pohlaví. Nejprve diváci viděli gymnastickou přípravku, pak mladší a starší žákyně předvedly základní akrobatické řady až po ty nejobtížnější. Poděkování patří nejen všem cvičencům, ale i jejich cvičitelům.

Župní přebor v plavání

 

V sobotu 26. ledna 2019 se konal v hořovickém bazénu tradiční plavecký přebor Jungmannovy župy. Stejně jako v předchozích letech se o organizaci postarala Tělocvičná jednota Sokol Komárov. Do bazénu se ponořilo 149 závodníků z deseti tělocvičných jednot. Největší skupina sokolů přijela z Příbrami, následoval Komárov, Černošice a další účastníci byli ze Sokola Dobříš, Králův Dvůr, Jince, Lety, Libčice nad Vltavou, Hořovice, Mníšek pod Brdy.

 

Z komárovské jednoty se závodu zúčastnilo 29 plavců a získali celkem 10 medailí. Zlaté získaly Aneta Hošková (ml. žákyně II) a Olga Kleknerová (seniorky). Stříbrnou medaili vybojoval Jan Šlapák (ml. žáci II), Nela Ungrová (st. žákyně III), Anna Kašparová (st. žákyně IV) a Josef Drnec (senioři). Na bronzové příčky dosáhli Lucie Hůrková (předškolní děti), Julie Kramáriková (ml. žákyně II), Jakub Šlapák (st. žáci IV) a Natálie Kramáriková (dorost).

 

Poděkování patří organizátorům ze Sokola Komárov za přípravu přeboru. Zúčastněným závodníkům budeme držet palce do dalších přeborů ve sportovní gymnastice, atletice a šplhu, které budou v květnu v Příbrami.