Aerobik 2012

          

Soutěž „O princeznu/prince aerobiku“ v Komárově

 

V sobotu 31. března 2012 uspořádal oddíl aerobiku Sokola Komárov 9. ročník soutěže „O princeznu/prince junior aerobiku“. Změřit si své síly přijelo 87 závodnic a jeden závodník z Komárova, Oseka, Hořovic, Újezda, Cerhovic, Milína, Mníšku pod Brdy a Králova Dvora. Soutěž je otevřena pro všechny děti, které baví aerobik a pohyb vůbec.

Soutěžící byli rozděleni do šesti kategorií, ve kterých postupně cvičili podle cvičitelek. Techniku cvičení, výraz a schopnost zachycení předvedeného a u starších děvčat také sílu a flexibilitu hodnotila tříčlenná porota, složená ze zkušených cvičitelek aerobiku a gymnastiky.

Tradičně současně s touto soutěží probíhá i přebor župy Jungmannovy v junior aerobiku. Zde se hodnotili pouze soutěžící, kteří jsou členy Sokola.  Protože některé kategorie byly hodně početné, rozdělili jsme je na dvě skupinky, ze kterých ti nejlepší postoupili do finále. Z finále potom vyšli vítězové soutěže.

V 0. kategorii (2007 a mladší) soutěžilo 12 soutěžících. Pod vedením Evy Veigendové si zacvičili na písničky Míši Růžičkové. V celkové soutěži zvítězila Julinka Kramáriková ze Sokola Komárov, 2. místo obsadila Karolínka Mrázková ze SVČ Domeček Hořovice – Osek (Sokol Komárov) a na 3. místě skončila Anička Vopěnková z Milína. Protože všechna tři děvčata jsou členkami Sokola, pořadí v župním přeboru bylo stejné.

1. kategorie (2006-2005) byla tradičně nejpočetnější skupinou. Změřilo si v ní síly 29 závodníků (28 děvčat a 1 chlapec). Této skupině předcvičovala opět Eva Veigendová a i tady soutěžící cvičili v semifinále na písničky Míši Růžičkové, které děti dobře znají a jsou jim blízké. Ve finále (které předcvičovala Alena Ratajová) se utkalo 10 nejlepších, ze kterých potom vyšli vítězové. A jak to dopadlo? Zlatou medaili vybojovala Anička Kašparová ze Sokola Komárov, stříbrná skončila Ivuška Špottová ze SVČ Domeček Hořovice – Osek (Sokol Komárov) a bronzovou medaili si odvezla Natálka Gregušová z Milína. I tady bylo hodnocení celkové shodné s hodnocením župního přeboru.

Ve 2. kategorii (2004-2003) soutěžilo 18 dívek a pod vedením Katky Lukavské si zacvičily už náročnější choreografii. Celkovou vítězkou a zároveň přebornicí župy se stala Adéla Pehová z Milína, na 2. místě skončila Tereza Hesková také z Milína a 3. místo v celkové soutěži získala Adéla Pazderová z Újezda. Bronzovou medaili v župním přeboru vybojovala v této kategorii Adéla Vondřičková ze Sokola Komárov.

3. kategorie (2002-2001) je věková skupina, kde už musí dívky ukázat nejenom zvládnutí kroků aerobiku, ale také jejich fyzickou zdatnost. Choreografie, kterou připravila Alena Ratajová, byla opravdu náročná a děvčata se pořádně zapotila. Soutěžilo 16 dívek, ze kterých na stupně vítězů vystoupily: 1. Adéla Sojková ze Sokola Komárov, 2. Natálie Kramáriková ze Sokola Komárov a 3. Denisa Šimůnková ze Sportklubu Milín. Protože jsou všechny tři dívky členkami Sokola, pořadí v župním přeboru bylo stejné.

4. kategorie (2000-1999) a 5. kategorie (1998-1997) byly méně početné kategorie. Ve 4. kategorii cvičilo pouze osm a v 5. kategorii jen pět závodnic. Proto cvičily obě kategorie dohromady. Pod vedením Míši Švarcové musela děvčata prokázat svoji fyzičku a zvládnutí náročné choreografie. Všechny soutěžící se snažily, ale nejlepší byly tyto: ve 4. kategorii 1. místo Veronika Černá (Milín), 2. místo Lucie Mlejnková (Újezd) a 3. Eva Brichtová (Milín). V župním přeboru se to trochu pomíchalo a zlatou medaili vybojovala Veronika Černá, stříbrnou Eva Brichtová a bronz získala Klára Nosákovcová, všechny ze Sokola Milín. V 5. kategorii bylo hodnocení shodné, takže zlatou medaili si odvezla Nikola Chmelíková, stříbrnou Kateřina Černá a bronzovou Daniela Voráčková - všechny z Milína.

V přestávkách mezi cvičením se nám ukázala děvčata se svými pódiovými skladbami. Vystoupila děvčata z Milína, Hořovic, Komárova a Oseka.

I když jsme nelámali letos rekordy v účasti, myslím, že téměř 90 dětí v pohybu, není málo. A to nás jako pořadatele a cvičitele aerobiku těší. V příštím roce budeme pořádat již 10. ročník této soutěže a tak doufáme, že nám všichni zachovají přízeň.

Závěrem bych chtěla poděkovat našim stálým sponzorům, kteří nás podporují již řadu let. Je to firma Protect – pracovní pomůcky Hořovice a firma Terasoft Hořovice.

                                                                                                                                -ev-