Aerobik 2010

 

Dne 14.2.2010 se v komárovské sokolovně sešla téměř stovka žen a dívek na odpolední Zumba párty. Pod vedením lektorek Martiny Hanušové a Heleny Flajzarové, členek mezinárodní sítě lektorů Zumby, si tento nový fitness program v rytmu latinsko-americké hudby, který kombinuje prvky aerobiku a tance, získal srdce snad všech zúčastněných. To, že Zumba je cvičení nejen zábavné, ale i náročné, dokládá i fakt, že na poslední hodinu step aerobiku vydržela už jen hrstka cvičenek.

Kateřina Lukavská, Sokol Komárov

      

 

Soutěž „O princeznu/ prince  aerobiku“ v Komárově
   
V sobotu 27. března 2010 uspořádal oddíl aerobiku Sokola Komárov 7. ročník soutěže „O princeznu/prince junior aerobiku“.
Změřit si své síly přijelo 112 závodnic a závodníků z Dobříše, Milína, Dobřichovic, Hlásné Třebáně, Újezda, Cerhovic, Hořovic, Oseka, Mníšku pod Brdy, Komárova a Roztok.
Soutěž je určena pro všechny děti, které baví aerobik a pohyb vůbec.
Soutěžící byli rozděleni do pěti kategorií, ve kterých postupně cvičili podle cvičitelek. Techniku cvičení, výraz a schopnost zachycení předvedeného a u starších děvčat také sílu a flexibilitu hodnotila pětičlenná porota, složená ze zkušených cvičitelek aerobiku.
Společně s touto soutěží probíhal i přebor župy Jungmannovy v junior aerobiku. Zde se hodnotili pouze soutěžící, kteří jsou členy Sokola.
Protože jednotlivé kategorie byly letos opravdu početné, rozdělili jsme je na dvě skupinky, ze kterých ti nejlepší postoupili do finále. Z finále potom vyšli vítězové soutěže.
 
V 0. kategorii (2004a mladší) soutěžilo 25 soutěžících (24 děvčat, 1 chlapec). Pod vedením Evy Veigendové si nejprve zacvičili na básničku o Hafíkovi a ve finále pak na lidové písničky, které děti dobře znají. V celkové soutěži zvítězila Nikol Procházková z Roztok, 2. místo obsadila Nela Anýžová z Oseka a jako třetí se umístila Denisa Sluková z Komárova. V župním přeboru dopadlo hodnocení takto: 1. Nikol Procházková (Sokol Roztoky), 2. Denisa Sluková (Sokol Komárov), 3. Kateřina Červenková (Sokol Komárov) a Kateřina Poborská (Sokol Dobříš).
1. kategorie (2003 – 2001) byla tradičně nejpočetnější skupinou. Změřilo si v ní síly 33 závodníků (31 děvčat, 2 chlapci). Této skupině předcvičovala Katka Lukavská. A jak to dopadlo? V celkové soutěži: 1. Aneta Ptáčková (Újezd), 2. Adéla Sojková (Komárov) a 3. Karolína Pecánková (Dobřichovice). V župním přeboru vybojovala zlato Adéla Sojková (Sokol Komárov), stříbro Anežka Voříšková (Sokol Komárov) a Barbora Kárová (Sokol Cerhovice) a bronz Karolína Mašková (Sokol Cerhovice).
Ve 2. kategorii ( 2000-1999) soutěžilo 21 dívek a pod vedením Aleny Ratajové si zacvičily už náročnější choreografii. Celkovou vítězkou se stala Veronika Černá z Milína, na 2. místě skončila Barbora Halounková z Dobřichovic a 3. místo obsadily Eliška Vokáčová z Oseka a Klára Nosákovcová z Milína. V župním přeboru to dopadlo takto: 1. Veronika Černá (Sokol Milín), 2. Eliška Vokáčová (Sokol Komárov) a Klára Nosákovcová (Sokol Milín), 3. Tereza Velichová (Sokol Komárov)
3. kategorie (1998-1997) je věková skupina, kde už musí dívky ukázat nejenom zvládnutí kroků aerobiku, ale také svojifyzickou zdatnost. Choreografie, kterou připravila Andrea Cafourková, byla opravdu náročná a především ve finále se děvčata pořádně zapotila.
Soutěžilo 18 dívek, ze kterých na stupně vítězů vystoupily: 1. Anna Sekaninová (Sokol  Milín), 2. Kateřina Černá (Sokol Milín) a 3. Marcela Poborská (Sokol Dobříš). Protože jsou všechny tři dívky členkami Sokola, pořadí v župním přeboru bylo stejné.
4. kategorie  (1996-1995) byla nejméně početnou kategorií, zúčastnilo se pouze 5 děvčat,a proto byla tato kategorii přiřazena k finalistkám 3. kategorie. Stejně jako u předešlé kategorie jsou vítězky členkami Sokola, a proto je hodnocení obou soutěží shodné. Vítězkou a zároveň přebornicí župy se stala Petra Dandová, 2. Eliška Suchanová a 3. Karolína Štěpánková všechny z Milína.
Protože zde probíhaly současně dva závody, také vyhodnocení bylo dvakrát. Nejprve byl vyhodnocen župní přebor a vítězky získaly diplom a medaili. Poté vystoupily na stupně vítězů vítězky celé soutěže, které obdržely diplom a věcné ceny. Ty  nám do soutěže  věnovaly firmy Terasoft Hořovice, Protect  Hořovice  a Tipsport Beroun, kterým touto cestou ještě jednou děkujeme.
 
Na závěr jsme letos zařadili ukázky pódiových skladeb. Předvedly se nám Rebelky z Dobřichovic s ukázkou rope skippingu (cvičení se švihadly), oddíl aerobiku Komárov se skladbou Go! na stepech, děvčata ze Sokola Dobříš nám předvedla italskou odnož aerobiku ve stylu flamenga, Sokol Milín vystoupil s taneční skladbou Fuego a Aerobic Team z Újezda nás vrátil do období Vánoc se skladbou Marry Chrismas.
Na letošní soutěž se sjelo opět více účastníků než loni (účast se rok od roku zvyšuje). Nás jako pořadatele to velice těší, neboť to svědčí o tom, že se jim u nás líbí.
                                                                                                                                  Za TJ Sokol Komárov: Eva Veigendová